sobota, 27 lutego 2016

Pierwotny olej dla Twojego psa.

Organizm niektórych psów nie toleruje olejów rybnych, które są dla niego najzdrowsze. Długo szukałam alternatywy.

Znalazłam.



Pozwól Drogi Opiekunie, że przedstawię Ci  idealny olej dla Twojego pupila. Możesz go podawać swojemu psu nie niezależnie od tego, czy toleruje on, czy nie oleje rybne.



Ciekawostki




Temperatura dymienia Oleju Rzepakowego z Góry Św. Wawrzyńca

Olej produkowany  w PRS Lech Rutkowski w Kałdusie, pod Chełmnem, został zbadany w warszawskim Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego. Wyniki potwierdzające doskonałe właściwości naszego oleju określają  temperaturę dymienia tego produktu na poziomie 169,5° C. Jest to jedna z najbardziej pożądanych wartości, zbliżona do idealnej temperatury smażenia, która wynosi 180° C. Warto wiedzieć, że  temperatura dymienia innych olejów wynosi: olej palmowy 240°C, smalec 220°C ,  olej z orzeszków 220°C , oliwa z oliwek 210°C , olej sojowy, słonecznikowy 170°C, kukurydziany 160°C, margaryna 150 °C.

Olej rzepakowy dobry na poprawę nastroju...

Rzepakowy na dobry humor? Oczywiście!  Badania dotyczące właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno dowiodły, że pomaga on również w leczeniu depresji i zapobiega stanom lękowym.

"Oliwa Północy"

Nasz rodzimy olej rzepakowy nazywany jest coraz częściej "oliwą północy" ze względu na prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek oraz walory zdrowotne.

Jakie witaminy zawiera olej rzepakowy?

Olej rzepakowy zawiera stosunkowo wysoki poziom witaminy E, “witaminy młodości” o silnym działaniu antyoksydacyjnym; witaminy K o znanej funkcji w krzepnięciu krwi i metabolizmie kości oraz prowitaminy A, która wpływa na wzrok tj. stan błon śluzowych i skóry.

Ile cholesterolu zawiera olej rzepakowy?

Olej rzepakowy, podobnie jak inne oleje roślinne, zawiera śladowe ilości cholesterolu, ok. 1 mg w 100 g.

Tłoczenie na zimno

Kwestia tłoczenia oleju jest kluczowa dla jego ostatecznej jakości i zawartości korzystnych składników. Najlepszą jakość otrzymuje się z pierwszego tłoczenia na zimno. Niestety, tłoczenie na zimno nie jest procesem wydajnym. Na wyprodukowanie 1 litra szlachetnego oleju rzepakowego potrzeba aż 3 kg nasion rzepaku, co bezpośrednio przekłada się na wyższą cenę finalnego produktu w stosunku do powszechnych olejów nie produkowanych tą metodą.
Olej jest wyciskany pod wzrastającym ciśnieniem, stopniowo zwiększa się także temperaturę, która nie może jednak przekroczyć stopnia spotykanego w przyrodzie przy pełnym nasłonecznieniu. Wyższa temperatura wpływa na obniżenie jakości oleju (m.in. nie służy kwasom Omega 3). Olej tłoczony na zimno zachowuje swój naturalny smak, aromat, mętną konsystencje oraz wiele wartości odżywczych, które są ważne dla organizmu. Posiada stosunkowo krótką datę przydatności do spożycia ( jest to zazwyczaj kilka miesięcy).

Rafinacja

Bardziej zaawansowanym procesem jest rafinacja, którą wykonuje się traktując olej związkami chemicznymi takimi jak: kwas fosforowy, soda kaustyczna, ziemie okrzemkowe i inne. Składa się na nią szereg procesów chemicznych : odszlamowanie, bielenie oraz dezodoryzacja. Rafinowane oleje są zazwyczaj przejrzyste i pozbawione smaku, koloru i zapachu. Dlaczego więc stosuje się tą technologię? Rafinacja oleju wyciska z surowca dodatkowo 6-15% tłuszczu oraz zwiększa okres przydatności oleju do spożycia, niestety kosztem eliminacji dobroczynnych dla zdrowia substancji takich jak: lecytyna, woski, naturalne witaminy A, D, E, naturalne karoteny, minerały, enzymy (pozostawia w nim jedynie puste kalorie).

Uwaga na olej "z pierwszego tłoczenia" 

Jeżeli już wiesz Drogi Opiekunie jak powstaje olej znacznie łatwiej będzie Ci odnaleźć się w gąszczu marketingowych haseł i niewielkich napisów na etykietkach.  Dla świadomego konsumenta, który nie daje się nabrać specom od marketingu najważniejszym kryterium wyboru jest fakt czy olej był tłoczony na zimno czy może był on rafinowany? Olej tłoczony na ciepło, "z pierwszego tłoczenia rafinowany", nawet jeśli jest to pierwsze tłoczenie, jest znacznie mniej wartościowy niż olej tłoczony na zimno, a właśnie takie są najpowszechniej dostępne na rynku. Wybierając olej na sklepowych półkach ( bez względu na jego rodzaj) jeśli chcesz aby był to produkt wartościowy, zawierający dobroczynne dla zdrowia Twojego psa  składniki powinieneś zwracać uwagę aby nie był to olej rafinowany.

Jak przechowywać olej?

Aby olej jak najdłużej zachował swoje właściwości należy go odpowiednio przechowywać, najlepiej w ciemnym, chłodnym miejscu,w szklanej butelce. Odradzam korzystanie z olejów w plastikowych butelkach. Warto też wiedzieć, że im olej starszy tym uzyskuje ciemniejszą barwę. Należy unikać przechowywania oleju na powietrzu, w pobliżu światła i źródła ciepła. Olej Rzepakowy z Góry św. Wawrzyńca należy przechowywać w szafce, nie jest konieczne przetrzymywanie go w lodówce.
                        

Zdrowie




Zachwycamy się się walorami zdrowotnymi oliwy z oliwek, a olej rzepakowy? Najnowsze badania mówią o tym, że nasz rodzimy produkt - olej rzepakowy tłoczony na zimno dorównuje, a nawet pod wieloma względami stanowczo przewyższa oliwę z oliwek...

Szczgólnie ważne jest to, że olej rzepakowy tłoczony na zimno posiada bardzo korzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6, który wynosi 2:1. Z żywieniowego punktu widzenia ważna jest nie tylko ilość kwasów, ale także ich proporcja. Stosunek kwasów jaki występuje w oleju rzepakowym jest praktycznie idealny i pod tym względem góruje on nad olejami : słonecznikowym, z nasion winogron, sojowym, oliwkowym, makowym, kukurydzianym, z nasion dyni, arachidowym i sezamowym, które zawierają nadmiar kwasu linolowego. Nadmiar kwasów omega-6 może być szkodliwy dla organizmu psa i powodować m.in choroby krążenia.

"Cudze chwalicie, swego nie znacie” – nasz rodzimy olej rzepakowy ma nawet lepszy skład, wartości odżywcze i walory zdrowotne niż ceniona na całym świecie oliwa z oliwek.

Przez wiele lat w Polsce panowało przekonanie, że wartość odżywcza oleju rzepakowego jest niska ze względu na zawartość kwasu erukowego. Faktycznie w dużych dawkach może on być szkodliwy. W obecnych czasach, po prowadzaniu nowych, ulepszonych ,bezerukowych odmian rzepaku, olej ten można określić najcenniejszym.

Olej rzepakowy zawiera podobną ilość kwasu oleinowego (jednonienasyconego), który działa pozytywnie na układ krążenia, podobnie jak oliwa z oliwek. Poza tym jest cennym źródłem kwasów wielonienasyconych: e-linolenowego (z rodziny omega-3), najlepszym z pośród wszystkich olejów roślinnych i kwasu linolowego (z rodziny omega-6). Co najważniejsze stosunek w/w dwóch kwasów (2:1) w oleju rzepakowym jest optymalny dla zdrowia psa i dobrego funkcjonowania jego organizmu.

Olej rzepakowy zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 2 razy mniej niż oliwa z oliwek), które mają negatywny wpływ na układ krążenia i prawie 3 razy więcej kwasów wielonienasyconych niż oliwa z oliwek.

Jakie znaczenie dla zdrowia mają zawarte w oleju rzepakowym kwasy tłuszczowe?

Kwasu linolowego i alfa - linolenowego organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego potrzebne jest ich przyjmowanie z dietą.

Kwasy omega-6 (m.in. kwas linolowy)) obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, obniżają poziom trójglicerydów i wykazują działanie przeciwzakrzepowe, kwasy omega 3 (m.in. alfa - linolenowy) dodoatkowo podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwzapalne.

Można powiedzieć, że kwasy omega 6 i omega 3 pełnią znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób przewlekłych: chorób układu krążenia; choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, niektórych nowotworów. Poza tym są prekursorami prostaglandyn – hormonów tkankowych pełniących ważne funkcje w organizmie.

Jeżeli w diecie psa występuje stały niedobór kwasów omega 3 i 6 można zaobserwować zmiany skórne – np. wysuszenie, pogorszenie procesu gojenia się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, zaburzenia w odpowiednich stężeniach cholesterolu we krwi, jak również zaburzenia koncentracji i gorsze samopoczucie.

Kwasy omega-3 zawarte w oleju rzepakowym wpływają na odpowiedni rozwój mózgu i układu nerwowego, jak również siatkówki oka. Dlatego są bardzo ważnym składnikiem diety podczas ciąży i dla szczeniąt. Są one szczególnie istotne w ciąży, kiedy następuje bardzo intensywny rozwój tych narządów.
  
Olej rzepakowy to również doskonałe źródło witaminy E, zwanej witaminą młodości, która chroni psa przed procesami starzenia. Ma jej najwięcej ze wszystkich olejów.

Olej rzepakowy ma gęstą konsystencję oraz ciepłą, złocistą barwę.
 

Olej





Sięgając do naszych korzeni …
W Polsce produkcja oleju rzepakowego sięga XVI w. Wtedy to w naszym kraju odnotowano pierwsze uprawy rzepaku. Olej wytwarzano stosując proste prasy, jednak w  połowie XX w. tłoczenie oleju  stopniowo zanikało.
Inspirowani smakami z dzieciństwa naszych przodków postanowiliśmy powrócić do dawnych tradycji…
Przez ponad 20 lat właściciele firmy produkującej olej doskonalili swoje umiejętności i poszerzali wiedzę niezbędną do uzyskania tego wyjątkowego produktu. Zaczynając swe zmagania jako rolnicy uprawiający rzepak dobrze wiedzieli jak wyprodukować najlepsze ziarna. Postanowili zatem połączyć pragnienie tworzenia rzeczy niezwykłych i z radością dzielenia się nimi z wyjątkowymi ludźmi - Tobą, Drogi Opiekunie i wieloma innymi, którym nie jest obojętne zdrowie swojego pupila. 
Tak wiec powstał niezwykły produkt łączący doświadczenie, wiedzę i pasję – Olej Rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca.
Obecny proces wytwarzania oleju w zasadzie  niewiele różni się od pierwotnego. Jedyną różnicą jest wykorzystanie urządzeń produkowanych w obecnych czasach.
Olej Rzepakowy z Góry Świętego Wawrzyńca jest produkowany wyłącznie z niemodyfikowanych genetycznie odmian rzepaku. Powstaje w pobliżu Rezerwatu Przyrody Góra św. Wawrzyńca, wyłącznie z krajowego surowca najwyższej jakości.
Pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno z selekcjonowanych nasion rzepaku stanowi cenne i bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT, wyłącznie syntetyzowanych przez rośliny i dostarczanych człowiekowi  w pożywieniu. Dzięki wysokiej zawartości tych właśnie kwasów olej rzepakowy uważany jest za  najzdrowszy olej spośród wszystkich olejów roślinnych…
Poza właściwościami prozdrowotnymi Olej Rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca  posiada również niezwykłe walory smakowe. Wyrazisty smak i niezwykły aromat sprawiają iż potrawy przygotowywane na nim tworzą  niepowtarzalną kompozycję . Jest znakomity jako dodatek  do sałatek, surówek, sosów oraz potraw smażonych. Dzieje się to dzięki temu iż olej rzepakowy tłoczony na zimno podczas smażenia nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką temperaturę, a ponadto łatwo ocieka z produktu usmażonego.


Zalecenia odnośnie podawania oleju psom - 1/2 do 1 łyżeczki na 10 kg wagi ciała, podawana codziennie do posiłku pupila.

 Życzę Tobie i Twojemu psu dużo zdrowia.

3 komentarze:

  1. hmm to mój potrzebuję ich aż 7 :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Co Pani sądzi o podawaniu psu oleju konopnego? Od kilku miesięcy podaję mojej beagielce kilka kropli dziennie i w końcu przestała jej wypadać sierść - jest teraz piękna, silna i błyszcząca. Sunia nie tyje. I jeszcze jedno. Sunia jest na suchej karmie. Jako przekąskę dostaje surową marchewkę - zamiast kości. Ile powinna dostawać tej marchewki? Pozdrawiam i cieszę się, że znalazłam Pani blog.

    OdpowiedzUsuń
  3. Olej konopny jest jak najbardziej polecany :)
    Podawanie suchej karmy nie jest wskazane dla zwierząt. Jedną marchewkę do gryzienia można podawać codziennie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń