czwartek, 22 maja 2014

Książka kucharska cz. 5

Mięso i podroby.

Zanim zaczniesz podawać swojemu psu gotowane posiłki, o niebo lepsze od karm komercyjnych, nie zapomnij dodać do nich organicznych suplementów.

Wysokie temperatury niszczą bowiem składniki odżywcze i enzymy, które ułatwiają ich trawienie i przyswajanie.




1/ Płucka z ryżem

Składniki: 

25 dkg świeżych płucek wołowych
13 dkg ryżu - basmati, jaśminowy, parboiled
1 marchewka
1 banan
1 całe jabłko
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Płucka pokroić na kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, dodac obranego ze skóry i zmiażdżonego widelcem banana. Dodać oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszać i podać psu.


2/ Wołowina/kurczak z płatkami owsianymi - porcja dla 30 kg psa

Składniki:

25 dkg wołowiny/kurczaka
25 dkg płatków owsianych
25 ml oleju

Wykonanie:

Ugotować płatki owsiane  w podwójnej ilości wody. Mięso, jeśli jest świeże można podać na surowo lub krótko obgotowane, wymieszać z płatkami owsianymi i olejem.




 3/ Bardzo proste i pyszne klopsiki

Składniki:

25 dkg surowej wołowiny
25 dkg twarogu
1 jajko

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki, uformować kulki i potrawa gotowa.

 
 4/ Warzywa, soczewica z sercami wołowymi

Składniki:

10 dkg soczewicy
12 dkg serc wołowych
15 dkg  warzyw - dynia, marchew, cukinia
5 dkg twarogu

Wykonanie:

Soczewicę ugotować do miękkości, trzeba ją wymoczyć kilka godzin, rozetrzeć na puree. Dodać twarożek. 
Warzywa zetrzeć na tarce, mięso pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem.

Opcje podania:

Zamiast soczewicy można użyć grochu lub fasoli.  Warzywa mogą być różne. Można też dodać 1 - 2 ziemniaki ugotowane.




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz