środa, 21 maja 2014

Książka kucharska cz. 4


Potrawy z ryb.

Zanim zaczniesz podawać swojemu psu gotowane posiłki, o niebo lepsze od karm komercyjnych, nie zapomnij dodać do nich organicznych suplementów.

Wysokie temperatury niszczą bowiem składniki odżywcze i enzymy, które ułatwiają ich trawienie i przyswajanie.






1/ Pulpety z ryb

Składniki:

0,5 kg fileta z morskiej ryby
1 szklanka mleka
2 bułki pszenne
1 banan

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku. 
Filet gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Wymieszać rybę z pozostałymi składnikami  - bananem i bułką.
Formować kulki i piec na rumiany kolor w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 topni.



 2/ Zapiekanka z ryżu, warzyw i ryby

Składniki:

25 dkg filetów z ryby - ugotowany lub usmażony
25 dkg ryżu - basmati, jaśminowy, parboiled
0,5 litra wody
Kawałek selera - mały
2 średnie marchewki
1 średni ziemniak
Mięso z kością na wywar


Wykonanie:

Ryż ugotować na mięsie z kością w wodzie. Wyjąć mięso i oddzielić je od kości.
Warzywa drobno pokrojone dodać do gotującego mięsa i ryżu pod koniec jego gotowania. 
Na końcu dodać filet z ryby i chwile podgotować.
Wystudzić i podać psu.


2/ Potrawka z ryby

Składniki:

1 filet z ryby mrożony lub świeży
1 średnia marchewka
0,5 szklanki ugotowanego ryżu
1 łyżeczka oleju
Natka pietruszki - 1 łyżeczka

Wykonanie:

W rondelku ugotować rybę z marchwią. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Polać olejem i posypać natką pietruszki.

Smacznego.





 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz