czwartek, 1 maja 2014

Cykl artykułów - czy mogę podać psu orzechy?



Orzechy są dobrym źródłem pokarmu dla ludzi. A jak jest z psami? Niektórzy opiekunowie zadają mi również pytania, czy  masło orzechowe jest dobre dla naszych psów?

Odpowiadam - tak. Ogólnie rzecz biorąc masło i orzeszki ziemne - jedne i drugie organiczne, są bezpieczne dla psów w umiarkowanych ilościach. Jednak podobnie jak u ludzi, u niektórych może wystąpić reakcja alergiczna. Dla tych psów jedzenie orzeszków może okazać się niebezpieczne. Należy więc postępować bardzo ostrożnie.

Opiekunowie psów są często ciekawi jak jest z pozostałymi orzechami - czy są bezpieczne dla psów, czy nie? Nie istnieje jednoznaczna odpowiedź, dlatego postanowiłam opisać niektóre orzechy oraz wymienić skutki jakie mogą wywołać w organizmie Twojego psa.
          














Orzechy makadamia

Orzech makadamia (Macadamia Integrifolia) występuje w Australii i Nowej Zelandii. Orzechy makademii używa się do wielu potraw, jaj również pozyskane z nich olejki stosowane w przemyśle kosmetycznym. Orzechy tej rośliny sa szkodliwe dla psów. Mogą powodować depresje, osłabienie, sztywność mięśni, wymioty, wzmożone bicie serca, drżenia, gorączkę. Objawy pojawiają się najczęściej w przeciągu 12 godzin od spożycia. Jeżeli podejrzewasz, że Twój pies mógł mieć kontakt z orzechami makademii, olejkami lub samą rośliną niezwłocznie udaj się do weterynarza.














Migdały zostały już opisane w jednym z artykułów "Czy mogę podać psu - migdały?"




  







Pistacje

Są na ogół bezpieczne dla psów. Nie należy podawać orzechów spleśniałych. Mogą one bowiem zawierać aflatoksyny,  które powodują problemy zdrowotne u psów m.in. niewydolność wątroby. Należy uważać i dokładnie sprawdzać orzeszki przed podaniem ich swojemu psu.















Orzechy włoskie

Weterynarze holistyczni twierdzą, że zatrucie orzechami u psów występuje niezwykle często. Leczenie zatruć jest również bardzo kosztowne. Orzechy włoskie mogą spowodować rozstrój żołądka u psów, a nawet zatkanie jelit kiedy pies zje zbyt dużo skorupek. Podobnie jak inne orzechy, spleśniałe orzechy włoskie są szczególnie niebezpieczne ponieważ powodują u psów po ich spożyciu w takiej postaci drgawki lub inne objawy neurologiczne.
















Czarny orzech

Czarne orzechy zawierają substancję o nazwie juglon, który jest toksyczny dla niektórych zwierząt, ale nie stanowi dużego zagrożenia dla psów. Mimo to podawanie psom czarnych orzechów nie  jest dobrym pomysłem powoduje bowiem silny rozstrój psiego żołądka. Można jedynie podawać psu czarny orzech w postaci nalewki na pasożyty wewnętrzne. Jest niezwykle skuteczna. Zwalcza m.in. lambliozę, której nie można wytępić chemioterapeutykami.













Pekan

Tak jak w przypadku innych orzechów pekan mogą być skażone aflatoksynami. Podawanie takich orzechów może skończyć się dla psa niezbyt przyjemnie. Objawy zatrucia aflatoksyną to - utrata apetytu, letarg, wymioty z krwią, mocz koloru pomarańczowego, niewydolność wątroby, sczerniałe i krwawe stolce.













Orzech nerkowca

Owoce nerkowca mogą być podawane psom jednak z umiarem. Najlepiej jednak w ogóle ich nie podawać. Orzechy te zawierają bardzo dużo tłuszczu. Spożywanie tych orzechów przez psa może prowadzić do jego otyłości lub spowodować wystąpienie niezwykle bolesnego zapalenia trzustki.












Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie zawierają niezwykle dużą ilość nienasyconych kwasów  tłuszczowych w stosunku do innych orzechów. Podając psu nawet niewielkie jego ilości można spowodować u niego zaburzenia żołądkowo - jelitowe i/lub inne problemy trawienne. Dlatego podawanie tych orzechów naszym pupilom nie jest wskazane.














Orzech laskowy

Psy mogą jeść orzechy laskowe w rozsądnych ilościach. Małe psy podczas ich jedzenia trzeba pilnować ponieważ mogą się nimi zadławić.  Jak każdy orzech, orzechy laskowe mogą być skażone aflatoksyną i spowodować przykre dolegliwości ze strony układu trawiennego u psów.


Dla łakomczuszka 
Ciasteczka z jabłkiem i masłem orzechowym

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych
1 małe jabłko obrane i z wyciętym środkiem
2 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:

1/ W malakserze zmielić 1 szklankę płatków owsianych do konsystencji mąki. Przesypać mąkę owsianą do miseczki. Włożyć jabłko do malaksera i zmiksować, dodać do jabłka masło orzechowe, zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę owsianą i wszystkie składniki miksować na jednolitą masę.

2/ Blaszkę wyłożyć pergaminem i posypać go pozostałymi płatkami 1/2 szklanki. Na stolnicy rozwałkować ciasto, wycinać rózne kształty i kłaść na blaszce z rozsypanymi płatkami owsianymi. Lekko docisnąć aby do ciasta przykleiły się płatki.

3/ Piec w temperaturze 130 stopni przez 40 minut pilnując aby ciastka się nie przypaliły. W połowie pieczenia odwrócić ciasteczka na drugą stronę. Po upływie 40 minut sprawdzić, czy są już upieczone i kruche. Jeśli nie chwilę jeszcze podpiec.

4/ Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Smacznego.


1 komentarz:

  1. Masło orzechowe jest dobre do wypełniania konga :).

    OdpowiedzUsuń