piątek, 21 marca 2014

Cykl artykułów - czy mogę podać psu... seler

Ulubione warzywo mojej Daszy.

Jeśli wziąć pod uwagę korzyści zdrowotne z selera nie ma powodu żeby nie karmić psa tym cennym dla jego zdrowia warzywem. Zaznaczam od razu, że chodzi o seler naciowy, nie korzeń.

Sok z łodygi selera jest doskonałym źródłem witamin B1, B2, B6 i C oraz potasu, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu...

Błonnik, który uwalniany jest podczas przygotowywania soku ułatwia wypróżnianie.

Sód pozyskiwany z selera jest bardzo bezpieczny i niezbędny dla psiego organizmu.

Wysoka ilość witaminy C wzmacnia odporność.

Seler zawiera związki chemiczne - ftalidy pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu zwiększając wydalanie kwasów żółciowych.

Nie wspomnę o wapniu, magnezie i potasie, które wpływają korzystnie na organizm psa.

Seler jest naturalnym diuretykiem, który stymuluje produkcję moczu, pomaga wyeliminować nadmiar płynów i tym samym oczyścić nerki i drogo moczowe psa. Doskonały w profilaktyce HUU.

Uważa się również, że seler posiada działanie przeciwzapalne. Podawanie soku z selera może złagodzić stan zapalny stawów. Jeśli masz artretycznego psa podawaj mu sok selerowy.

Niektóre psy nie lubią smaku selera. Wtedy można dodać sok do jedzenia lub z odrobiną masła orzechowego, jeśli pies nie jest na nie uczulony. To bardzo zdrowa przekąska.

Jak więc widzisz, seler to niezwykłe warzywo, które powinno znaleźć się w menu Twojego psa. Pamiętaj, jeśli do tej pory Twój pies go nie jadł wprowadzaj niewielkie jego ilości.

Dasza codziennie dostaje sok z jednej łodygi, małym psom wystarczy z połowy.

Sok z łodygi selera.
Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Warto wiedzieć :) Nie miałam pojęcia ,że z selera można wydobyć sok .
    A mam takie pytanie: Kiedy będą wyniki rozdania?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, a do schrupania lodyzke moze dostac zamiast soku?

    OdpowiedzUsuń
  3. A i mam takie pytanie do posta : jak wycisnac sok z tego selera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może sokowirówką, albo zmiksować w blenderze.

      Usuń
    2. Jeśli przygotowuje się sok dla całej rodziny można zmiksować łodygi w sokowirówce. Ja mojej Daszce 1 łodygę ścieram na tarce, na drobniutkich oczkach od razu do miseczki. Wtedy wychodzi taki sok z musem selerowym. Ummmmm, pycha. A żeby uzyskać sam czysty sok, można go przecedzić przez siteczko.

      Usuń
  4. A co z korzeniem selera? Ja kiedyś dodawałam psom do posiłku ugotowany w rosole seler z marchewką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można podawać surowy, starty korzeń, można również robić sok ale ma on znacznie mniej składników odżywczych niż łodygi. Długie gotowanie powoduje straty witamin i minerałów w danym produkcie.

      Usuń