wtorek, 18 marca 2014

Cykl artykułów - czy mogę podac psu... migdały

Teoretycznie psy mogą jeść migdały. W rzeczywistości są dla nich lepsze niż większość orzechów.

Migdały nie są toksyczne ale ponieważ zawierają dużo tłuszczu nie powinny być podawane psu zbyt często. Nadmiar tłuszczu może z czasem nadmiernie obciążyć trzustkę i doprowadzić do jej zapalenia.

Migdały nie zabiją psa jeśli ten przypadkowo ;) dobierze się do całego opakowania i zje go ze smakiem. Mogą jednak spowodować ból brzucha, jeśli wyjadł on cały zapas. Kupione migdały należy dobrze chować przed naszym milusińskim.


A co z mlekiem migdałowym?

Czasami opiekunowie myślą, że mleko matki można zastąpić mlekiem migdałowym zamiast krowim w przypadku problemów z jego trawieniem. Pies nie potrzebuje żadnego rodzaju mleka po odstawieniu go od matki. Zwierzęta nie piją mleka innych zwierząt na wolności, więc nie ma potrzeby uzupełniania jego diety tym produktem. A więc także mlekiem migdałowym. No, ewentualnie w niewielkich ilościach.

A masło migdałowe?

Opiekunowie podają często swoim podopiecznym ze względów zdrowotnych  olej kokosowy, masło orzechowe, mogą więc podawać także masło migdałowe, które zawiera wiele witamin, minerałów i aminokwasów.  Masło migdałowe jest jednak o wiele droższe od wymienionych tłuszczy. Ale jeśli opiekuna stać na duże wydatki, to owszem można psu od czasu do czasu podać trochę tego smakołyku.

Ciasteczka z masłem migdałowym

Składniki:

1 filiżanka masła migdałowego
1 jajko zmiksowane ze skorupką
2 filiżanki maki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę wysmarować olejem kokosowym
2. Wymieszać masło migdałowe z całym zmiksowanym ze skorupką jajkiem do otrzymania jednolitej masy, w drugim naczyniu wymieszać maką z proszkiem do pieczenia.
3. Wlać połowę mleka do mieszanki masła i jajka, drugą połowę do maki i proszku do pieczenia, wymieszać, potem połączyć wszystkie składniki, wyrobić na jednolita masę.
4. Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką. Foremką wykrawać ciasteczka.
5. Piec 20 minut.

Smacznego.

 
 

2 komentarze: