wtorek, 18 marca 2014

Cykl artykułów - czy mogę podać psu... chleb

Odpowiedź brzmi - tak. Istnieje jednak ale... Jeśli jest to chleb kupiony w markecie, pies powinien otrzymać go w małych ilościach.

Pies nie powinien jeść chleba tostowego z uwagi na dużą ilość kalorii. Jedna kromka chleba tostowego zawiera aż 150 kalorii. Chleb kupowany w marketach zawiera także w sobie dużą ilość soli szkodliwej dla psa. Pieczywo takie jest również konserwowane aby jak najdłużej utrzymać świeżość. Tak więc taki chleb nie jest dobry ani dla Ciebie ani dla Twojego psa.


Korzyści z chleba
Jeśli podajesz swojemu psu chleb sporadycznie to może być on doskonałym dodatkiem do jego diety.
Pszenica jest doskonałym źródłem błonnika. W przypadku kiedy pies cierpi na zaparcia kromeczka chleba dobrze mu zrobi.

Środki ostrożności

Wcześniej napisałam, że chleb jest wysoko kaloryczny, często zawiera dużo soli , a czasem nawet cukier. Poza tym Twój pies może być uczulony na gluten znajdujący się w pszenicy.

Należy zachować ostrożność podczas własnoręcznego wypieku chleba bowiem połknięcie nie upieczonego ciasta chlebowego może być szkodliwe dla psa. Gdy pies nie posiada możliwości strawienia drożdży, ciepłe wewnętrzne środowisko jest doskonałym miejscem na rozrost drożdży.
Żołądek wtedy będzie działał jak automat do wypieku chleba. Rosnące w żołądku drożdże mogą spowodować silny ból brzucha. Rozszerzenie żołądka może powodować trudności w oddychaniu na tyle poważne, że może dojść do uduszenia psa.

Po zjedzeniu przez Twojego psa surowego chleba i po zaobserwowaniu następujących objawów powinieneś szybko udać się do lecznicy.

Objawy:
- wzdęty brzuch,
- dezorientacja i brak koordynacji,
- odruchy wymiotne lub wymioty.

Zapobieganie to trzymanie psa z dala od niebezpieczeństwa.

Podsumowując - można podawać psu chleb od czasu do czasu jako dodatek do jego jedzenia.

Możesz, jeśli posiadasz zdolności kulinarne, upiec swojemu psu przepyszny chlebek. Ty też nim nie pogardzisz...

Chleb bananowy

Składniki:

1 szklanka zmiksowanych dojrzałych bananów
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 całe jajko - zmiksowane ze skorupką
0,5 szklanki mleka 1,5% tłuszczu
1 łyżka płaska cynamonu
1/8 szklanki miodu
3 łyżki cukru jabłkowego

cukier jabłkowy















Wykonanie:

1. Wsypać do miski mąkę pszenną, cynamon i proszek do pieczenia - wymieszać,
2. W drugiej misce wymieszać zmiksowane ze skorupką jajko, papkę bananową, mleko, miód i cukier jabłkowy - wymieszać.
3. Połączyć składniki dokładnie wymieszać.
4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni, natłuścić olejem kokosowym foremkę o wymiarach 22,5 cmx12,5cm, umieścić w niej ciasto i piec 50 min.
5 Sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest upieczony.
6. Wystudzić po wyjęciu z foremki na kratce metalowej.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis na chleb ,dla nas ludzikow tez moze byc Pani Bogusio?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, a my ciągle bez piekarnika :-( I tylko wynajdujemy co chwile przepisy na psie ciastka różnej maści i odmiany i pieczone mięsa i zapiekane warzywa dla nas. Ech...
    Pozdrawiamy, Asia i Bona
    piesoswiat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń