sobota, 30 listopada 2013

Prosty przepis na gotowaną karmę cz.8














Ponieważ jest to bardzo prosty posiłek składający się z kilku produktów, konieczne będzie  dodanie kilku suplementów. Bez ich użycia, trzeba byłoby  dodać do tego posiłku 10 do 20 produktów aby dostarczyć Twojemu psu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zalecane suplementy to: Coral Probiotic - przyjazna flora bakteryjna, Digest Able - roślinne enzymy trawienne wspomagające trawienie i ułatwiające przyswajanie składników odżywczych, Omega 3/60 - zestaw niezbędnych kwasów tłuszczowych lub olej kokosowy raw oraz 24/7 complex - witaminy i minerały.

Jeśli będziesz karmił tą naturalną karmą swojego psa, bez dodatków żywieniowych możesz doprowadzić do powstania u niego chorób wynikających z  niedożywienia.

Składniki:

* 4,5 kg surowej wołowiny lub innego mięsa,
* 18 jajek ze skorupką,
* 15 filiżanek gotowanego, ostudzonego ryżu (parboiled, basmati, jaśminowy). Aby uzyskać tę ilość ryżu ugotuj 5 filiżanek surowego ryżu.
* Wymienione wyżej suplementy.  

Z podanych składników otrzymasz 40 filiżanek naturalnej karmy.

Podane składniki  możesz zmniejszyć lub zwiększyć o połowę lub więcej, w zależności od wielkości psa.

Sposób wykonania karmy.


·  Do dużego garnka włóż 4,5 kg wołowiny lub innego mięsa.

·  Dodaj schłodzony, ugotowany ryż (paraboiled, basmati, jaśminowy).

·  W blenderze zmiksuj razem ze skorupkami 18 jaj.

·  Wylej do mięsa i dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

·  Uformować 6 lub 7 mięsnych bochenków i przełożyć je do foremek np. aluminiowych.

·  Rozgrzej piekarnik do temp. 180  stopni.

·  Piecz mięso przez około 1 godzinę.

Przechowywanie.

Przechowuj poporcjowaną karmę w zamrażarce. Możesz ją przełożyć np.  do worków na zamek zip lub plastikowych pojemników do zamrażania. Przed podaniem psu karmy należy ją rozmrozić i dodać suplementy. Osobiście polecam przechowywanie jedzenia w pojemnikach do zamrażania, ponieważ są łatwe do wypełnienia, rozmrażania i ponownie można je wypełnić przygotowaną karmą.


 UWAGA: Pamiętaj o zachowaniu ostrożności i higieny podczas przygotowywania psu posiłku tak jak to robiłeś z surowym mięsem.  

Wielkość porcji.


* Uwaga specjalna: Są to ogólne wskazówki. Jeśli Twój pies traci trochę wagi, zwiększ mu po prostu ilość jedzenia. I odwrotnie - jeśli Twój pies przybiera na wadze, zmniejsz mu zalecaną porcję. Krótko mówiąc, należy dostosować wielkości porcji surowej karmy dla psów w zależności od jego wieku, masy ciała i poziomu aktywności.

  • Pies o wadze 4 kg - 1/2 szklanki karmy +dodatki według zaleceń producenta
  • Pies o wadze 9 kg - 1 szklanka surowej karmy + dodatki według zaleceń producenta
  • Pies o wadze 18 kg - 2 szklanki dziennie + dodatki według zaleceń producenta
  • Pies o wadze 27 kg - 3 szklanki + dodatki według zaleceń producenta
  • Pies o wadze 36 kg3,5 - 4 szklanki + dodatki według zaleceń producenta
 
 
Jak wprowadzać nową karmę?


- Proszę zastosować głodówkę trwająca 24 godziny. Woda powinna być dostępna dla psa w czasie postu. W tym czasie  stara karma przejdzie przez przewód pokarmowy. Ważne jest, aby wykonać wszystkie następujące czynności w celu ograniczenia niestrawności.  Głodówka to niezwykle ważny krok, ignorując go znacznie zwiększamy  ryzyko wystąpienia niestrawności.

 - Dzień pierwszy i drugi - Proszę podać psu  połowę  nowego posiłku.
 - Dzień trzeci i czwarty - Proszę podać  3/4  nowego posiłku.
Dzień piąty - Proszę podać pełną porcję. 

Uwaga specjalna: Cały proces trwa 6 dni, włączając 24  godzinną głodówkę. Ta metoda pozwoli psu przyzwyczaić przewód pokarmowy do nowego pokarmu. Nagła zmiana może niestety spowodować wymioty i biegunkę

*** Ważna uwaga: Nie mieszaj suchej karmy i surowego jedzenia dla psów razem!

Prawda, jakie to proste? Takie same składniki  można używać do przygotowywania surowej i gotowanej karmy. Czy to nie jest rewelacyjne

Życzę Twojemu psu - smacznego. 



 
 





 







 

 
 


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz